Prenosni računari

Hej drugari, stižu novosti od računardžija iz I/2.

Laptop, netbook, tablet, iPhone – šta sad? Pročitajte više o tome u našem članku i odlučite sami.

U daljem tekstu uporedni pregled ovih računara…

Laptop

Laptop je najstariji uređaj u skupu prenosivih računara. Sa njim se uglavnom upoređuju netbook ili tablet uređaji. Laptop obično koristi Mac, Vista i Windows 7 operativni sistem. Najmanja veličina ekrana je 14“. Stoga se može reći da laptop u potpunosti zamenjuje desktop racunare. Osobe koje žive u manjem stanu i nemaju mesta, češće uzimaju laptop nego desktop. Laptop je stariji termin koji je predstavljen 1983. godine i dobio je ime po tome što ga korisnik drži na kolenima prilikom rada. Maksimalna težina je obično do 3 kg. Ima LCD monitor i sve iste komponente kao PC. U poslednje vreme laptop gubi udeo na tržistu u korist netbook-a.

Laptop se obično napaja pomoću baterije ili spoljašnjeg AC/DC adaptera koji istovremeno puni bateriju. Laptop računari mogu imati iste mogućnosti kao i stoni PC računari, ali zbog uštede na veličini obično su manje moćni dok im je pri tome cena ista ili veća. Većina hardverskih delova za laptop i stone računare je ista, samo što je hardver za laptopove dosta manji i predviđen za prenos kao i za manju potrošnju energije, odnosno baterije. Skoro svi laptopovi imaju LCD monitor. Uz ponekad smanjenu integrisanu tastaturu često se nalazi i tačped (engl. touchpad), iako je moguće spojiti spoljašnju tastaturu i miša. Na video snimku možemo pogledati jednu od najavljenih novima u ovoj oblasti.

Netbook

Kategorija manjih prenosnih računara nastala 2007. godine. Istorijat netbook-a počinje još 1996. Po tadašnjim planovima ovaj računar je morao biti bez diskova tako da bi se sve potrebno za njegov rad nalazilo na internetu. U prvoj godini proizvodnje prodato je 400000 netbook-a. Sledeće godine taj broj će porasti na 11 miliona od čega je 70% prodato u Evropi.

Netbook do neke mere izgleda fiziči kao minijaturni laptop, ali se razlikuju prema nameni i tehničkim specifikacijama. Netbook-ovi su  obično Windows ili Linux baze sa ekranima oko 10“ i rezolucijom 1024×600 pixela. Hardverske karakteristike su im smanjene zbog dužeg trajanja baterije u odnosu na laptop. Netbook može raditi oko 6 sati bez punjenja. Kako bi uštedeli energiju, koriste SDD (Solid State Drivers) diskove. Takvi diskovi imaju manji skladišni kapacitet. Takođe, RAM memorija je slabija u odnosu na memoriju laptop-a. Netbook nema CD i DVD pogon. Potrebno je koristiti neku spoljnu jedinicu. Grafička memorija, brzina i snaga procesora nije dovoljna za igranje igrica ili neku zahtevniju grafičku obradu. Svi netbook-ovi imaju ugrađen Wi-Fi modul, tako da nema problema sa povezivanjem na internet. Težina im je od 1- 1.5 kg, dimenzijama staju u svaku torbicu. Namenjeni su za ljude koji su stalno u pokretu. Ukoliko često putujete ili vam stalno treba pristup internetu, netbook je pravi izbor.

Tablet PC

Tablet PC najnoviji je koncept prenosnog računara. Manji je od netbook-a, ali veći od smartphone-a. Ekran je pločica za pisanje i zauzima skoro celu površinu računara i koristi ugrađeni digitalizator.
Primarna prednost tablet PC-a je da su lakši od većine prenosnih računara, težina im je oko 500g. Maksimalna veličina ekrana tablet računara može ići do 14″. Mana im je što nemaju ugrađen optički pogon iako ga možemo spojiti spolja. Tablet PC je u rangu sa ostalim prenosnim računarima. Pruža nam iste aplikacije i mogućnosti. Na tabletima je Android operativni sistem (uglavnom) i on je derivat androida koji se koristi na mobilnim telefonima. Sve je prilagođeno touch skreen-u, za razilu od Windows-a koji zahteva miš.

Tableti imaju znatno dužu bateriju i idealni su za brzo kontrolisanje i pristup podacima, internetom, mobilnim korišćenjem i pre svega medijskom reprodukcijom (video, slike, zvuci). Razlikuju se u mnogim aspektima: veličini, dizajnu, brzini obrade… i još nešto, tablet se može staviti u džep od širokoh pantalona, a laptop ne.

Razlikujemo tri stila:

Čvrsti stil ima ekran na kome možemo pisati pomoću digitalne olovke. Rukopis na ekranu kasnije možemo pretvoriti u kucani tekst ili ga ostaviti u obliku rukopisa.  Olovku tableta možemo koristiti za odabir, povlačenje i otvaranje datoteka, pretraživanje interneta, crtanje dijagrama itd. Ovaj model tablet računara je idealan za one koji trebaju koristiti svoj računar u teškim uslovima rada, npr. građevinskim područjima.

Cabrio style (hibridni) ili  tablet s pokretnim ekranom izgleda kao klasičan prenosni računar jer je tastatura priključena na njega. Međutim, ekran se može zaokrenuti za 180 stepeni što ga čini boljim za čitanje i pisanje. Može se koristiti kao tablet računar ili kao laptop računar. U načinu rada laptop računara za pisanje i rad koristi se integrisana tastatura i miš ili digitalna olovka. U načinu rada tablet računara, ekran se zakreće i polaže preko tastature pa na njemu možemo pisati kao na bloku.

Slate stil tabletaje ultra lagan uređaj i tankog dizajna. Slate tablet  ima integrisanu elektroniku u uređaj ekrana osetljivog  na dodir.  Nema hardverske tastature. Neki tipovi iz ove grupe imaju odvojivu tastaturu ili inovativno rešenja u obliku stalka za umetanje što pruža pristup mišu, tastaturi, i punoj veličini  monitora. Tablet PC u obliku ploče oslanja se na vašu podlakticu dok pišete tako da jednostavno možete zapisivati beleške ili čitati i pisati poruke e-pošte, bilo da to činite dok ste u pokretu, dok sedite na sastanku ili dok se opuštate na krevetu. Možete ga isto tako i položiti na sto.

iPhone

iPhone je mobilni telefon kompanije Apple Inc. koji spada u internetsko-multimedijski niz smart telefona, koga je dizajnirao Jonathan Ive. Prvi iPhone je pušten u prodaju 29. juna 2007. godine. iPhone može da funkcioniše kao video kamera, obična kamera, prenosni medija plejer i internetski klijent sa mogućnostima e-mail i web pretraživanja. Poseduje 3G i Wi-Fi povezivanje. Mali je i lako prenosiv uređaj. Ima multi-touch ekran i virtualnu tastaturu. Do sada su objavljene 4 generacije iPhone-a. Iphone 3GS je dodao kompas, brži procesor, kameru veće rezolucije, isključujući 480 piksela video snimanja. iPhone 4 ima dve kamere: 1) sposobna za 720 p video snimanje 2) prednju kameru (pri nižim rezolucijama) za FaceTime video razgovore i aplikacije poput Skype-a.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s