CRT, LCD, LED ili Plazma

Monitori (Kako radi svaki od njih?)

Monitor je električni izlazni uređaj koji služi za prikazivanje slike poslate sa drugog uređaja. Veličina monitora se određuje po dijagonali (inčima).

Pročitajte više o tome u nastavku teksta

Monitori sa katednom cevi (CRT – CATOD ROUTE TUBE)

Površina ekrana je pokrivena fosfornim tačkama ili trakama. Na zadnjem kraju katodne cevi se nalazi elektronski top (3 topa-crvene, plave i zelene boje) koji šalje snop elektrona u pravcu pojedinih tačaka i u zavisnosti od intenziteta zraka,dobija se svetlija ili tamnija tačka date boje na ekranu. Kombinovanjem crvene, plave i zelene boje se dobija bilo koja boja.

Tanki i ravni monitori TFT – Thin Film Transistor

LCD (Liquid Crystal Display) Ne sadrže katodnu cev već tečne kristale između 2 staklene ploče, dva polarizaciona filtera, filtera boje i  dva sloja za poravnavanje. Iza ovih slojeva se nalazi pozadinsko osvetljenje koje se obično sastoji od više fluorescentnih lampi.

LED (LED diode)

GPD (Gas Plasma Display)

Razlika između CRT i TFT monitora:

Potrošnja električne energije kod CRT monitora je oko 80 vati za 17 inča dok je kod TFT jedva 20. CRT monitori emituju elektrone iz katodne cevi koji izleću i do 80 cm izvan ekrana, dok kod TFT izleću samo par cm od stakla. Glavni nedostatak TFT monitora je vernost prikaza slike, pošto je slika „plastičnija” od one na CRT, što može da zasmeta grafičkim dizajnerima. Slika nije ista pri svim uglovima gledanja, pošto su kristali u nekoj vrsti mreže, oni daju idealnu sliku kada se gleda pod uglom od 90°. Konstrukcija samog ekrana je takva da se slika degradira prilikom gledanja sa strane.

Advertisements

4 thoughts on “CRT, LCD, LED ili Plazma

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s